dimecres, 13 d’octubre de 2010

12 d'octubre, RES A CELEBRAR!

12-O. Per uns Països Catalans contra el imperialisme i el racisme.

Ahir, com cada any, va arribar el 12 d’octubre, la celebració de la Hispanitat. I com no: hem tingut que aguantar un altre any la celebració de la diada del Gran Imperi Espanyol. N’estem fartes d’aguantar aquesta festa, que té lloc a l’estat espanyol i a gairebé tots els països llatinoamericans. Però, realment, no és res més que una dia per commemorar una conquesta político-militar que va implicar l’extermini de més de 80 milions de persones, l’establiment de les desigualtats racials i la seva jerarquia, l’esclavitud dels pobles... En definitiva, estructures socials que encara avui perduren. I ens preguntem que, què hem de celebrar? Una recordatori d'un genocidi imperialista on les pèrdues van ser per a molts i els beneficis per a pocs?

Es celebra una conquesta que va destruir cultures autòctones i formes d’organització no mercantils amb l’objectiu de tirar endavant l’espoli econòmic i sistemàtic dels recursos naturals. Així va ser com el 12 d’octubre de 1492 Amèrica va conèixer el Capitalisme. On es va establir un sistema d’explotació i de colonialització dels pobles originaris, negant, així, el dret de l’autodeterminació i homogeneïtzant les diferents cultures i nacions, d’aquesta manera establir una cultura, una religió i una història comuna per a tothom.

Aquest ideari imperialista es renova dia rere dia, i són molts els exemples d’abusos de poder i d’explotació per part de totes les polítiques que ens van imposant des de l’estat espanyol cap als Països Catalans.
En el marc en el que avui ens trobem: una crisi de superproducció i que ha estés la misèria. Ens preguntem qui realment són els culpables d’aquesta crisi, qui està sembrant la demagògia feixista per tot Europa per fer-nos creure que els culpables són els immigrants “que venen aquí per robar el nostre treball”. Això és una fal·làcia; ho fan per desviar la nostra atenció, ja que els qui són els culpables són els governs i les empreses, sobretot els bancs. Mentre sembren la demagògia racista i feixista, van privatitzant les institucions, els béns públics i beneficis, impulsant retallades socials i la maleïda reforma laboral, a la vegada que socialitzen les pèrdues, rescaten la banca i enriqueixen les multinacionals. L’únic que estan aconseguint es fer-nos cada dia més precàries i esclaves de les nostres feines, reduint els nostres drets, mentre ells es van omplint les butxaques de diners a la nostra costa. I es torna a repetir la història: pèrdues per a molts, beneficis per a pocs.
És aquest el cicle del Capitalisme, i si no som nosaltres qui l’aturem, qui ho farà? Per aquest motiu ens hem de mobilitzar i organitzar la nostra resposta amb un PROU! Que ja n’està bé de que ens prenguin el pèl.

Avui més que mai, 12 d’octubre RES A CELEBRAR. Ni raça ni hispanitat. Si tenim alguna cosa que celebrar, és que malgrat tot, avui, seguim aquí.

(Fotografia: Marta Sabaté Rovira)
És per això que l’Assemblea de Joves de Tarragona, aprofitant que era pont, va celebrar unes jornades antiimperialistes a l’Ateneu Popular l’Espina, el passat 11 d’octubre. Amb una xerrada sobre el imperialisme a l’Amèrica Llatina, a càrrec de Xavier Joan Pere, un activista social i cooperant del Tercer Món. El qual, apart d’explicar la història de diferents països de l’Amèrica Llatina i els grans genocidis que hi van haver, va explicar moltes experiències personals i viatges que havia realitzat a algun d’aquests països. I com encara, es pot veure les conseqüències del sistema imperialista i colonial que va començar fa més de 500 anys i encara perdura en els nostres temps.
Més tard, es va passar la pel·lícula La Misión, que tracta sobre un programa de l’Església Catòlica a meitat del segle XVIII que vol convertir al cristianisme i civilitzar els indígenes de l’Amèrica Meridional. Retracta prou bé la homogeneïtzació que van portar a terme els jesuïtes anglesos en aquests països.
Per finalitzar l’acte es va fer un sopar popular i per compartir, on la gent va poder portar truites de patates de casa seva i pa amb tomàquet.
Des d’aquí volem demanar disculpes, ja que teníem previst fer un concert de rap, però a causa de diferents imprevistos ens va ser impossible dur a terme el concert.
Moltes gràcies a tots i totes que veu assistir.


Assemblea de Joves de Tarragona, 13 d’octubre del 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada